Många är de träningsmyter som florerar, vissa har ett visst mått av sanning medan andra helt är tagna ur luften. Här kommer en lista med några av de vanligaste träningsmyterna.

 

1. Punktförbränning

Det finns en myt som säger att man kan välja ett visst område på kroppen där man vill fokusera sin fettförbränning. Sanningen är att det helt enkelt inte går att bränna fett på en specifik del av kroppen. I själva verket har du lika många fettceller nu som du hade i tonåren som är fördelade över kroppen. Skillnaden är att dina fettceller antingen blir större eller mindre.

 

2.  Kvinnor som lyfter vikter blir ”kralliga”

Många kvinnor väljer att inte styrketräna av rädsla för att de ska se kralliga ut. Faktum är att för att bli så pass stor, måste du lyfta mycket och under lång tid. Styrketräning är tvärtom bra för kvinnor! Det är bra för skelettet och förebygger bl. a benskörhet.

 

3. ”Efter träningen är min förbränning så pass hög att jag kan äta vad jag vill”

Det stämmer att direkt efter träningspasset har förbränningen gått upp. Men för att kroppen ska återhämta sig på bästa sätt krävs det bra mat med bra kolhydrater och proteiner, inte Coca Cola eller McDonalds. Ger du din kropp dålig mat efter träningen har kroppen inget att bygga på och du kommer inte att se det resultat du förväntar dig av träningen.

 

4. Styrketräna inte om du vill gå ner i vikt

Nja, den ökade muskelmassan du får av styrketräning leder till en ökad förbränning. En vältränad, muskulös person förbränner mycket mer än någon som är otränad. Däremot väger muskler mer än fett.

 

6. Det bästa är att träna 6–7 ggr/vecka

Hur mycket någon behöver träna är väldigt individuellt och måste anpassas från person till person. När man tränar bryter man faktiskt ner kroppen och utsätter den för stress. Därför är vilodagarna nödvändiga för att kroppen ska återhämta sig och för att du ska se resultaten av träningen. Bara för att en kompis tränar 6 dagar i veckan och det passar bra för hen, behöver det absolut inte betyda att det är det bästa för dig och din kropp!