Tips för att optimera utomhusträningen

Bara för att vintern är här betyder inte det att du måste ta din träning inomhus. Här kommer lite tips på hur du kan göra din utomhusträning lyckad även under årets kalla vinterdagar.

 

1. Värm upp inomhus

Det är mycket skönare att värma upp inomhus, dessutom minskar det skaderisken. Jogga 5-10 minuter på stället. Först när du känner dig uppvärmd i leder och muskler ger du dig ut!

2. Vätska

Det är inte bara under sommarens varma dagar som du riskerar att drabbas av vätskebrist. När du andas ut i kall och torr luft mister du en del vätska som det är viktigt att du kompenserar för. Investera i ett vätskebälte som du har innanför jackan när du är ute.

3. Klä dig i lager-på-lager

Ett annat vanligt misstag är att man klär sig för varmt. Satsa istället på att klä dig lager-på-lager. Då kan du lätt ta av dig ett lager ifall det blir för varmt.

4. Investera i dina skor

Fäster inte sulan ordentligt i halt underlag ökar risken för skador. Vanliga löparskor är normalt sett dåligt anpassade för vinterns hala underlag. Därför gör du klokt i att investera i löparskor med en sula med gummiblandning.

5. Fyll på energiförrådet

Tränar du utomhus under kalla dagar förbränner du mer energi då kroppen använder extra många kalorier för att hålla sig varm. Fyll på med energi i form av en banan eller bröd strax innan träningspasset. Då ökar du chanserna för att orka längre!

6. Se till att du syns och att du ser var du sätter fötterna

Mörkret faller på snabbt under årets vinterdagar. Se till att du syns men även att du ser var du sätter fötterna. Även välkända stigar kan gömma stenar och ojämnheter i marken. Investera i en lampa för att undvika att trampa snett och bra reflexer så syns du bra för dina medtrafikanter.