Mälarenergi och Northvolt samarbetar kring batterilagring till laddinfrastruktur för elbilar

Laddstationen vid Rocklunda i Västerås är först ut att få ett batterilager i ett nytt samarbete mellan Mälarenergi och Northvolt.

Batterilagret ska sänka effekttoppar med över 80 procent i samband med laddning av elbilar och kommer tas i drift till sommaren 2020. Det blir det första i Mälarenergis elnät i anslutning till laddningsinfrastruktur för elbilar.

Emad Zand, President Energy Solutions på Northvolt:
”Northvolt har som mål att möjliggöra framtidens energilösningar genom att utveckla batteriprodukter till många olika branscher. Vi tror att ett elektrifierat transportsystem i kombination med ökad urbanisering kommer öka kraven på elnäten i snabb takt, med det också efterfrågan på lösningar för att stärka elnäten på ett flexibelt sätt. Partnerskapet med Mälarenergi representerar vår första kommersiella lösning som visar hur batterier kan vara en del av framtidens elnät.”

Helena Olssén strategichef på Mälarenergi Elnät:
”Vi ser fram emot att tillsammans med Northvolt ta ytterligare steg i vårt arbete mot det framtida hållbara samhället. I Mälardalsregionen står vi inför både en effekt- och nätkapacitetsutmaning och för oss innebär projektet en möjlighet att validera de fördelar som batterilager kan ge elnätet, kunden och samhället i stort. Med ett batterilager vid laddstationen på Rocklunda kan vi få effekt tillgänglig motsvarande en mindre ishall.”

”Rocklunda Fastigheter är stolta över att vårt deltagande i projektet kan bidra till ökad kunskap och erfarenhet kring energilagring. Lokala energilager i syfte att sänka effekttoppar är mycket intressant för oss som kommersiella fastighetsägare eftersom våra arenor är energi- och kraftintensiva, särskilt under stora evenemang. Projektet passar väl in i vårt pågående hållbarhetsarbete för en bättre framtid, säger Björn Sandvall teknisk chef på Rocklunda Fastigheter AB.

Northvolt kommer leverera ett litiumjonbatterisystem baserat på det modulära batterisystemet Voltrack som kommer att ge effekt på upp till 220 kW och en användbar energikapacitet på 320 kWh.

Projektet stöds av finansiering från Energimyndigheten.

Kontakt:
Helena Olssén, strategichef, Mälarenergi
072-143 61 23, helena.olssen@malarenergi.se

Jesper Wigardt, Head of Corporate Communications & Public Affairs