Har du nyss börjat träna eller återupptar du träningen igen efter ett längre uppehåll? De flesta kan känna igen sig i att lusten att träna går upp och ner.

När vi börjar träna går vi alla igenom faser i vår träning. Här är en lista på de vanligaste faserna.

  1. Nybörjaren

Någon gång har vi alla varit nybörjare. Tanken att ta sig iväg till träningen efter en lång arbetsdag är ofta inte så lockande för nybörjaren. Nervositet att man inte vet hur maskinerna fungerar eller liknande gör det inte lättare. Härda ut, det kommer att löna sig i längden!

2. Den peppiga

Man har tagit sig igenom den första fasen och man behöver inte längre tvinga sig iväg på träningspasset. Det är förhållandevis lätt att ge sig iväg till träningen och man har bekantat sig med maskinerna på gymmet. Det som känns än mer positivt är att man märker tydliga resultat av träningen! Det som händer i kroppen är att nervsystem anpassar sig efter den nya aktivitetsnivån. Det känns lätt och skönt att träna. Risken är att man tar i lite för mycket, lite för ofta av bara farten. Ha is i magen för att undvika belastningsskador.

3. Uppvaknandet

Den peppiga fasen kommer inte hålla i sig för alltid. När kroppen har vant sig vid den nya aktivitetsnivån upptäcker man ofta  att det känns tyngre att träna, dessutom måste man jobba hårdare för att se resultat. Risken att tappa motivationen är stor. Kanske har träningen blivit för enformig och du behöver lägga in nya pass och övningar? Eller kanske behöver kroppen en veckas semester? Men det viktigaste, ta dig igenom fasen, det blir bättre.

4. Realisten

Fasen där man vill befinna sig. Du vet hur du ska lägga upp din träning under veckan för att det ska fungera för just dig och ditt schema. Du vet vilken tid på dygnet som är bäst för ditt träningspass, hur du ska äta och dricka innan, under och efter passet. Helt enkelt, träningen har blivit en rutin i din vardag.

 

Källa: Hälsa & Fitness